Vyhľadávať v tomto blogu

7. 4. 2014

Kysnutý závin

Dva záviny sú pre moju rodinu primálo a štyri priveľa. Tak tu ponúkam rozpis na 3 záviny. Cesto dávam vypracovať do pekárničky a plnky tiež nevyžadujú veľa práce. Jeden robím tvarohový a 2 napr. orechové.

Potrebujeme:
Cesto: 700 g polohrubej múky, štipka soli, 300 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajce, 200 ml oleja, 4 polievkové lyžice práškového cukru

Plnka tvarohová na 1 závin: Rozmiešame jednu vaničku nehrudkového polotučného alebo tučného 250 g tvarohu s tromi lyžicami práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom a plnka je hotová.

Plnka orechová na 2 záviny: 2 dcl mlieka dáme variť s 200 g kr. cukru. Do vriaceho pridáme 250 g  mletých orechov a dáme prevariť. Ak je riedka, pridáme 1 lyžicu strúhanky. Pre lepšiu chuť môžeme pridať postrúhanú citrónovú kôru a trochu vanilky.

Cesto dáme vypracovať a vykysnúť do domácej pekárne na chlieb na program "Cesto". Alebo ho urobíme ručne podľa nasledovného postupu:
Do mierne teplého mlieka nasypeme cukor, rozdrvíme droždie a necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, osolíme, pridáme vajce, olej a nakoniec kvások. Vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. V prípade potreby môžeme pridať ešte trochu múky. Zakryjeme a necháme nakysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme a potrieme plnkou. Zrolujeme ako závin a prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do závinov môžeme urobiť zárezy, aby sa prebytočná vlhkosť z plnky mohla dostať von. Potrieme ich rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút dozlatista. Teplotu znížime na 160 °C a dopekáme približne 10-15 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry môžeme záviny znovu potrieť roztopeným maslom alebo olejom.

A takto vyzerá výsledok: