Vyhľadávať v tomto blogu

30. 1. 2014

Orechové osie hniezda

Potrebujeme:
Cesto: 350 g hladkej múky, 20 g droždia, 50 g masla, 200 ml mlieka, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli

Plnka:
100 g masla, 100 g práškového cukru, 100 g sekaných orechov, 1 vanilkový cukor

Cesto necháme vypracovať v domácej pekárni chleba alebo postupujeme klasickým spôsobom. Z teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, vajce, zmäknuté maslo, soľ a kvások zmiešame vo väčšej mise a vypracujeme hladké a vláčne cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Plnka: V miske vymiešame maslo, práškový a vanilínový cukor.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, natrieme plnkou  a posypeme orechmi. Cesto širšou stranou zrolujeme na závin a nakrájame na kolieska s hrúbkou 3 cm. Hniezda zvrchu stlačíme a touto stranou smerom dole poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista,  v elektrickej rúre na 180 °C  cca 20 minút.