Vyhľadávať v tomto blogu

13. 1. 2014

Kysnutý kakaový závin

Potrebujeme: 
Cesto: 500 g polohrubej múky, štipka soli, 200 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajce, 150 ml oleja, 3 polievkové lyžice kr. cukru
Plnka: práškový cukor podľa chuti, kakaový prášok podľa chuti, rozpustené maslo do plnky a na potretie

Cesto dáme vypracovať a vykysnúť do domácej pekárne na chlieb na program "Cesto".
Alebo ho urobíme ručne podľa nasledovného postupu:
Do mierne teplého mlieka nasypeme cukor, rozdrvíme droždie a necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, osolíme, pridáme vajce, olej a nakoniec kvások. Vareškou vypracujeme hladké nelepivé cesto. V prípade potreby môžeme pridať ešte trochu múky. Zakryjeme a necháme nakysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú časť vyvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom, cez sitko posypeme cukrom a husto kakaom. Zrolujeme ako závin a prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potrieme ich rozpusteným maslom a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 25 minút dozlatista. Teplotu znížime na 160 °C a dopekáme približne 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry môžeme záviny znovu potrieť roztopeným
maslom alebo olejom.